zondag 16 december 2012

Berlin Cityguide Part I. TO DO

Er zijn vele boekenkasten mee te vullen, blogs mee volgeschreven en toch dump ik ook mijn tips op mijn blog en in jullie strot. Lezen is niet verplicht maar als je een Berlijntrip in het vooruitzicht hebt, kan het nuttig zijn.
Ik deel mijn “cityguide” (concept geleend van Last Days of Spring, trouwens een aanrader voor kattenfans) in 3 onderdelen (eten en drinken, to do en winkelen), kwestie van jullie niet te laten verdrinken in mijn woordenvloed.

Ik start met 'to do', enkel en alleen om de toeristische dingen achter ons te laten en te kunnen overgaan naar mijn favoriet: eten en drinken (dit komt niet als een verrassing vermoed ik?)

Ik zal starten met een korte praktische introductie:

Hoe ga je naar Berlijn?
 • Te voet: niet aan te raden, iets te ver
 • Te fiets: blijkbaar wel een aanrader, ook hier zijn boeken over geschreven, maar dan spreken we over een volledige vakantie, en niet meer over een citytrip
 • Per bus: tal van busbedrijven rijden van en naar Berlijn, met als bekendste uiteraard Eurolines. Het is wel 9 uur (denk ik) rijden van Antwerpen (als voorbeeld niet Antwerpse vrienden, als voorbeeld, niet omdat Antwerpen volgens mij de enige stad in België is) maar voor laatboekers waarschijnlijk de goedkoopste optie
 • Per trein: ook dit kan tegen gunstige tarieven. Is even lang rijden als de bus, maar biedt natuurlijk veel meer comfort. Check verschillende vertrekstations uit, vanuit Roosendaal is veel goedkoper dan vanuit Antwerpen. Je rijdt doorheen een groot stuk mooi Duitsland, dus je kan van het uitzicht genieten. Milieuvriendelijke optie


  De Dees op weg naar Berlijn


 • Per vliegtuig: meest 'obvious' optie. Ryanair vliegt (voorlopig?) nog niet vanuit België naar Berlijn, maar Easyjet is een andere goedkope optie. Vlieg je met Easyjet, kom je aan op Schönefeld Flughafen. Vlieg je met Brussels Airlines, kom je aan op Tegel (dichter bij het centrum van de stad). Als alles gaat zoals gepland (gezien zijn geschiedenis erg onwaarschijnlijk), komen alle luchtvaartmaatschappijen vanaf 27 oktober 2013 aan op Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt (in Schönefeld). Dus als je gaat, probeer voor 27 oktober 2013 te gaan, of heel lang erna (kwestie van chaos te vermijden).
Waar overnacht je?
 • Hostel: er zijn tal van hostels in Berlijn, ik sliep mijn eerste week in Wombats, een zeer groot hostel, maar midden in de stad
 • Appartement: vaak goedkoper als een hostel, meer privacy en comfort én je kan zelf koken, wat voor ontbijt wel handig kan zijn, en ook voor avondeten, als je op je centen zit. Mijn tweede week sliep ik in een zeer goedkoop appartementje in Neukolln, contactgegevens zijn bij mij op te vragen.
 • Bij Elise: mijn goede vrienden zijn uiteraard altijd welkom! (op voorwaarde dat je het douchegordijn terug goed hangt, zodat ik bij het binnenkomen van de badkamer niet denk dat er een lijk in den douche hangt – ja, ik ben daar echt bang van)

Vervoer in Berlijn

 • Openbaar vervoer: Berlijn heeft een uitstekend openbaar vervoersnet. Voor 6,5 euro kan je een hele dag naar harte lust de metro, tram en bus gebruiken. Voordeel: er zijn zeer veel haltes, je kan overal heen. Nadeel: je rijdt – meestal – onder de grond dus je ziet niets.
 • Fiets: bij goed weer een veel aangenamere optie. Je kan zo goed als overal fietsen huren voor 10 euro per dag en als je langer fietsen wil huren, zijn goede deals makkelijk te scoren.
En dan, eindelijk: TO DO
 • Universiteitsbibliotheek Humboldt Universität – Gebroeders Grimm Bibliothek.
  Mooi staaltje architectuur en een motivatie om eindelijk eens achter de boeken te kruipen.
  Metro: S- en U-Bahn Friedrichstrasse

  Adres: Geschwister-Scholl-Straße 1/3, 10117 Berlin
  Met dank aan Elisse  • DDR-museum
  Geen intellectueel hoogstandje, maar een museum zoals een museum hoort te zijn. Via een nagebouwde woonkamer en keuken, Trabantje (auto van de DDR) en nog veel ander leuks kom je op – pedagogisch verantwoorde wijze (dit kon ik niet laten)– te weten hoe het leven er in de DDR aan toe ging. Ook een aanrader voor zij die niet zo tuk zijn op musea

  Metro: S-Bahn Hackerscher Markt of S- en U-Bahn Alexanderplatz
  Adres: Karl-Liebknecht-Strasse 1, 10178 Berlin 


 • Museumsinsel
  Een eiland met verschillende musea op (what's in a name?) waaronder het Bodemuseum (met een uitzonderlijke muntencollectie volgens Capitool Reisgidsen), Altes Museum (Griekse en Romeinse Oudheden), Berliner Dom (niet al te lelijk, als je nog tijd over hebt of je een kerkfan bent, kan dit aangenaam vertoeven zijn), Neues Museum (waarom dit 'nieuw' genoemd wordt, is mij een raadsel, maar topstuk in de collectie is de buste van Nefertiti) en tot slot het Pergamonmuseum (met – hoe kon u het toch raden – het Pergamonaltaar en de Ishtarpoort uit Babylon). Zelf heb ik enkel de Berliner Dom en het Pergamonmuseum bezocht, ik ben geen al te grote Oudheidfan, ziet u. Toch vond ik het Pergamonmuseum zeer de moeite, indrukwekkender dan de gemiddelde potten- en muntencollecties van andere musea.
  Metro: afhankelijk van Museum: Hackescher Markt, Alexanderplatz en Friedrichstrasse

  Dansen aan het Museumeiland
 • Deutsches Historisches Museum
  Museum over de geschiedenis van – Duitsers zijn echt ontzettend origineel – Duitsland. Zoals mijn interesses voorheen al duidelijk maakten, interesseren de vroegere beschavingen mij niet bijzonder veel, maar vanaf WOI was mijn interesse toch echt wel gewekt. Er was ook een tijdelijke tentoonstelling over de DDR maar die is afgelopen, denk ik. Zeer vriendelijk personeel, ze verdienen een pluim.
  Metro: S-Bahn Hackescher Markt
  Adres: Unter den Linden 2 • Forschung- und Gedenkstätte Normannenstrasse (Stasi-Museum)
  Zeer interessant museum over de Stasi (geheime politie van de DDR), gevestigd in het voormalige hoofdkantoor. Het kantoor van Stasihoofdman Mielke is hier nog te bezichtigen.
  Metro: U-Bahn Magdalenenstrasse
  Adres: Ruschestrasse 103 (Haus 1) 

  Vader met zijn vrienden
  Plenaire vergaderzaal (deze is voor insiders)

 • Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen
  Voormalige Stasi-gevangenis – ik heb echt wel iets met de stasi's. Gevestigd in een buurt waar er heden ten dage nog echte stasimensjes wonen. Je bezoek wordt ingeleid door een 30 minuten durende film waarna je de cellen en ondervragingskamers kan zien. Onze gids was een topwijf maar als je Duits spreekt, loop je de kans om rondgeleid te worden door een voormalige stasigevangene. Check zeker eerst de website om te zien wanneer er Engelse rondleidingen worden gegeven en om je vervoer te plannen, is even buiten het centrum.
  Metro: Alexanderplatz, Hackeschermarkt en Landsberger Allee, vanuit allen moet je nog een tram nemen: 16, 27, M5, M6 en M17.
  Adres: Genslerstrasse 66  Elisse
 • Jüdisches Museum
  Enkel voor museumgangers met geduld: dit is een GROOT museum. De vorm van het gebouw moet doen denken aan een Davidster en je bent hier wel enkele uren zoet. Toch zeer interessant, lange teksten en foto's worden afgewisseld met interactieve activiteiten (oke, deze zijn voor kinderen, maar zijn we dat niet allemaal nog een beetje?)
  Metro: U-Bahn Hallesches Tor of Kochstrasse
  Adres: Lindenstrasse 9-14


 • Hamburger Bahnhof
  Voor zij die niet warm lopen voor de musea op het Museumsinsel, is dit misschien wel wat. Hamburger Bahnhof is een museum voor moderne kunst. Buiten een eiermand die je in het gemiddelde hotel aan de onbijttafel vindt, herbergt dit museum ook het immense en welbekende portret van Mao (door Andy Warhol) en vele andere kunstwerken die elke zichzelf respecterende moderne kunstkenner gezien moet hebben.
  Metro: S- en U-Bahn Hauptbahnhof (en regionaal verkeer én internationaal verkeer, je kan er dus zo goed als rechtstreeks vanuit België heen)
  Adres: Invalidenstrasse 50/51

 • Foto-Automat
  Niet meteen een echte bezienswaardigheid, maar Berlijn staat nog vol met van die ouderwetse foto-automaten waar je – als echte hipster zijnde – nog 4 verschillende fotootjes kan laten maken. Voor slechts 2 euro niet te missen


  Dank aan Elisse 


 • Bernauer Strasse
  Bernauer Strasse werd bij het bouwen van De Muur doormidden gesneden en is vandaag een groot openluchtmuseum. Op verschillende plekken kan je infoborden vinden over de geschiedenis van De Muur en als je verder blijft lopen vind je ook het Wall Documentation Center, een gratis museum.
  Metro: U-Bahn Bernauer Strasse

 • Mauerpark
  Zoals de naam al doet vermoeden, is dit 'park' (men kan beter zeggen: grasveld) gelegen aan de voormalige Muur. In de zomer is dit op zondag dé trekpleister van Berliners en – uiteraard – toeristen. Bij goed weer is er een gigantische openluchtkaraoke en – bij weer of geen weer – is er een vlooienmarkt, je kan er goedkope zaken vinden (zoals laarzen voor 9 euro) maar ook serieuzen afzet (ja, die kapstokken zijn écht 1 euro het stuk)


  Dank aan Elisse
 • Boxhagener Platz
  Normale markt op zaterdag, vlooienmarkt op zondag (bij goed weer). Kleiner dan Mauerpark maar gezelliger, authentieker en goedkoper. Leuke cafeetjes en restaurants omranden dit plein.
  Metro: U-Bahn Samariterstrasse
  Met mijn grote trots 


 • Hackesche Höfe
  Ontzettend mooie binnenplaatsen in Duitse secessionstijl (ja, ook ik heb hier nog nooit van gehoord), niet overslaan als je in de buurt bent. Bier zal hier wel 5 euro kosten, maar je kan ook gewoon rondlopen.
  Metro: Hackescher Markt
  Adres: Rosenthaler Strasse 40-41


 • Tempelhof
  Voormalige luchthaven, gebouwd in nazitijden. Tijdens de Koude Oorlog landden hier Amerikaanse vliegtuigen om de stad van goederen en eten te voorzien. Sinds 2008 is de luchthaven gesloten en wordt nu gebruikt voor festivals, optredens en tal van andere activiteiten.
  Metro: U-Bahn Platz der Luftbrücke
  Adres: Platz der Lüftbrücke 5

 • Tiergarten
  Bekendste en grootste park van Berlijn, aangenaam vertoeven op een zonnige dag.
  Metro: S-Bahn Tiergarten of Bellevue

 • East Side Gallery
  Niet het meest authentieke overgebleven deel van De Muur, maar wel het langste (1300 m) en – hoogstwaarschijnlijk – het mooiste (werk van 118 verschillende kunstenaars).
  Metro: vertrek bij U-en S-Bahn Warschauer Strasse en wandel tot S-Bahnstation Ostbahnhof
  Elisse
 • Karl-Marx-Allee en Frankfurter Tor
  Twee iconen van socialistische tijden. Denk de auto's weg en waan je weer even in DDR-tijd.
  Metro: U-Bahn Weberwiese en Frankfurter Tor


  Er zijn nog vele andere - typische - plekjes die ontzettend de moeite waard zijn: denk Jodengedenkmal en Reichstag, maar die staan in elke top 10 van trekpleisters én ik heb al veel te veel tips gegeven. 

  Dus tot de volgende! 

  Elisse

3 reacties:

Elisse zei

Tof gidske! De mijne komt volgende week ergens online, en ik heb ineens alle drie gebundeld! We verkondigen wel heel vaak hetzelfde - hetzij in een andere taal. Gids topwijf zal ik niet vergeten.

Unknown zei

Wat een topper! Leuk voor in Februari, ik ben benieuwd ;)

Anoniem zei

Prеtty sectіοn of content. I just stumbleԁ upon your web site and in acceѕsion саpital to assеrt that I acquire in fact enjoyed аccount уour blog postѕ.

Αny ωay I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

Check out my weblog ... website cms

Een reactie posten

Cheese it