zaterdag 27 oktober 2012

Belofte maakt schuldNadat ik de – overigens onterechte – reactie kreeg dat het lijkt alsof ik hier alleen maar drink, besloot ik jullie op enkele –niet alcoholgerelateerde – anekdotes te trakteren.


Sommigen onder jullie vroegen me of mijn nies ook in Berlijn op hilariteit is onthaald, en ik heb jullie toen moeten teleurstellen. Ik stel mijn mening bij: ja, ik word nog steeds uitgelachen, uitgekafferd en voor het vuil van de straat beledigd. Nee, mopje, maar er wordt gelachen, op zijn Duits. En Duitsers schaterlachen niet. Of misschien wel, maar dan buiten de universiteit. De luidste lach kwam van mijn professor (en dat ben ik ondertussen al wel gewoon – bedankt Marc Spoelders) en die is Amerikaans. Om maar een voorbeeld te geven. 

Ik dwaal weer af en zo interessant is mijn nies nu ook weer niet, wat er me aan doet denken dat er onder de buitenlanders heel wat grapjassen zitten. Om een klassieker te noemen: “hebben jullie al een regering?”. Jaja, al enige tijd zelfs, en we hadden er nog wel een paar op overschot om het land draaiende te houden. Een andere (vooral geliefd bij Fransen): “Ah, jij komt van Vlaanderen, dus jij HAAT Franstaligen?”, wie mij kent, kan beamen dat Frans nu niet meteen mijn sterkste taal is (dankzij middelbare schoolttrauma’s, gelieve mij hier niet aan te herinneren), maar om nu te zeggen dat ik iedereen die het wel kan, HAAT, is misschien wat overdreven. Ik probeer dan maar uit te leggen dat het vooral een politiek probleem is – hierbij verdring ik de uitslagen van de laatste verkiezingen.

Deze moppen zijn natuurlijk enkel van toepassing als men daadwerkelijk weet dat België een land is, en geen provincie in Duitsland, zoals men in Amerika blijkbaar – en meer dan eens – denkt. U merkt het, we doen het – België dan – echt bijzonder goed in het buitenland, populair landje me dunkt.

Om terug te komen – of  beter gezegd: om er eindelijk eens toe te komen – op talen: mijn hoofd is sinds enkele dagen (laten we zeggen een dikke week) een werkelijke talenchaos. Ik.kan.geen.zinnen.meer.vormen. Niet in het Duits, niet in het Engels, niet in het Frans (in hoeverre ik dat ooit kon) en jammer maar helaas, ook niet meer in het Nederlands (maar begin niet te vroeg met juichen, uw spellings-incorrecte-facebookstatussen zijn nog steeds niet veilig voor mijn kritisch oog). Woorden in alle talen schieten door mijn hoofd als ik een zin probeer te vormen. Zo heb ik al meermaals geantwoord met ‘oui’ terwijl men in het Duits – net als in het Nederlands – gewoon ‘ja’ zegt. Of ik begin Duits-Nederlands vertalingen te maken en zinnen te construeren die ik normaal niet zou zeggen: ‘ik heb een kaartje bekomen’, ‘we kunnen elkaar daar treffen’. Ook heb ik op Nederlandse vragen in het Duits geantwoord en mensen gevraagd: “was machtst du ce soir?”. Het kan alleen maar beter worden. Hoop ik.

Of ik al meer Duitse vrienden heb gemaakt in de les? Vrienden misschien nog niet echt, maar er wordt al tegen mij gesproken, dus we maken progressie. We moeten ook groepswerken maken, dus deze gebrekkig-Duits-sprekende-Belg kan niet langer worden genegeerd!

En de foto’s van mijn kot komen, ze komen echt! Ik gok op morgen, of een van de dagen daarna. Echt waar. Maar een kleine teaser kan ik jullie al wel geven: Wie niet kan wachten om meer over mij te weten (ooh) kan terecht op facebook, er zijn nieuwe foto’s. Voor de Skype-fans: momenteel heb ik nog ‘crappy’-internet-op-een-stick. Vanaf 2 november is het zover: dan kunnen jullie me naar hartelust bestoken met Skypetelefoontjes. 

3 reacties:

Elisse zei

2 november neenee, da's tijd voor Tinie en Elissie! Doe maar vanaf 4 november!

Manon zei

Leuk geschreven! Talen kunnen ook erg verwarrend zijn..

Laui zei

Zalig tekstje! Klinkt erg leuwk allemaal! Haha

Een reactie posten

Cheese it